Keşfet
Konu Yazar
Yeni Üye
Kas
19
3
bilgisayar-hizlandirma.png

Günümüzde şartlarında programlar o kadar çok kaynak istiyor ki o canavar bilgisayarımızı ilk aldığımız zamanki performansını mumla arar olduk. Bilgisayarınızı hızlandırmak için bir kaç basit çözüm arıyorsanız aşağıda vereceğim çözümler işinize yarayabilir. İşte size bilgisayarınızın performansını artırmak için 10 pratik öneri:

Gereksiz programları kaldırın:
- Bilgisayarınızı hızlandırırken çoğumuzun aklına gelen ilk basit yöntemlerden biri budur. Bilgisayara önceden yüklediğiniz ve şuan da gereksiz onlarca uygulama olabilir ve bunların her biri bilgisayarınızın kaynaklarını kullanıyor. Bunları kaldırmak bilgisayarınızın rahatlaması için basit bir çözüm olabilir. Bunun için Windows'da arama yerine Denetim Masası yazıyoruz ve Program Kaldır kısmı üzerinden aktif olarak kullanmadığımız tüm programları kaldırıyoruz.

Başlangıç programlarını azaltın:
Başlangıç programları bilgisayarınızın açılış süresini arttırmakla beraber aynı zamanda ilk açtığınızda bilgisayarınızın kendine gelmesini de epey bir yavaşlatır. Eski bir bilgisayara sahipseniz büyük ihtimal harddisk kullanıyorsunuz ve harddisklerin yavaş hızından kaynaklı bu başlangıç uygulamaları bilgisayarınızın kendine gelme süresini arttırıyor.
Bu sorunu çözmek için Windows'da arama yerine Görev Yöneticisi yazınız ve üstteki kategoriler arasında Başlangıç isimli başlığa tıklayınız. Oradan bilgisayarınızı açtığınızda açılmasını istemediğiniz tüm uygulamalara sağ tıklayarak başlangıçta açılmasını önleyebilir ve bilgisayarınızın hem açılış hızını arttırabilir hem de kendine gelememesini düzeltebilirsiniz.

Disk temizliği:
Diskiniz bir çöplük gibi dolmuş taşmış olabilir. Yıllardır biriken ve diskin kenarındaki tozlu klasörler emin olun bilgisayarınızın performansını etkileyebilir.
Bilgisayarınızda herhangi bir klasörü açtıktan sonra Bu Bilgisayar kısmında diskler bölümünden aktif disklerinizi görebilir ve içerisinde kullanmadığınız uygulamar/videolar ve çok daha fazlasını bulup silebilirsiniz. Unutmayın ki çok fazla dolmuş bir diskte yavaşlamaya sebep olabilir.

Disk birleştirme:
Disk birleştirme aracı ile dosyalarınızı düzenleyin. Bu veri parçacıklarını bir araya getirerek disk erişim süresini azaltabilir ve performansı arttırabilir.

Güncellemeleri kontrol edin:
Çok fazla kullanıcının es geçtiği bir durum bu. İlk olarak işe güncel işletim sistemini kullanarak başlıyoruz. Eğer güncel olmayan bir işletim sistemi sürümü kullanıyorsak bunu güncelliyoruz. Bundan sonrasında ise fiziksel donanımlarımızın güncellemesine başlıyoruz. Ekran kartı, işlemci güncel driverlere sahip olması gereken en önemli donanımlardan biridir. Hatta bunların dışında anakartınızı da güncel BIOS sürümüne güncellemeniz fayda sağlayabilir.

Antivirüs taraması yapın:
Bilgisayarınıza giren virüs sizden habersiz bilgisayar kaynaklarını kullanarak bilgisayarınız üzerinden mining yapabilir ya da sürekli olarak bilgisayarınızı tarayarak kişisel bilgilerinizin sızıntısını gerçekleştirebilir. Bu tarz virüsler bilgisayarınızda aktif olarak kaynak kullandığı için performans düşüklüğüne sebep olabilir. Kaliteli bir virüs tarayıcısı ile belirli periyodlarda bilgisayarınızı tamamen taramanız güzel bir çözüm olabilir buna. Benim antivirüs tarafında sizlere tavsiye edeceğim virüs koruması ise olacak. Kaliteli aynı zamanda ekonomik olan bu antivirüs oldukça işinize yarayacak.

Grafik ayarlarını optimize edin:
NVIDIA ekran kartı kullanıyorsanız Geforce Experience, AMD ekran kartı kullanıyorsanız AMD Software uygulamaları üzerinden ekran kartınıza uygun ayarlamalar yaparak performansınızı arttırmanız mümkün. Genel olarak sizlerin performansını etkileyecek en iyi çözüm bu uygulamalar üzerinden ekran kartınızı performans ya da bulunuyorsa e-spor moduna almak. Bu sayede normalden aldığınız performanstan daha fazlasını elde edebilirsiniz.

Tarayıcı performansını iyileştirin:
Tarayıcınızın önbelleğini temizleyin ve tarayıcınızda bulunan gereksiz eklentileri devre dışı bırakarak temizlemeyi unutmayınız. Bu tarayıcınızın kullandığı ram miktarını azaltma konusunda önemli bir husus olabilir.

Ram kapasitesini arttırın:
Aynı anda birden fazla uygulama çalıştırıyorsanız ya da bilgisayarınızda çok fazla uygulama bulunuyorsa bilgisayarınızın işlem kapasitesini arttırmak için ram arttırması yapabilirsiniz. Bu sizler için hem günlük kullanımda hem de oyun veya benzeri işlerde daha iyi performans almanıza sebep olur.

SSD'ye geçiş yapın:
Eğer hâlâ daha HDD kullanıyorsanız bilgisayarınız ve sizin iyiliğiniz için SSD'ye geçiş yapınız. Bir çağ atlamış kadar fark hissedeceksiniz bu değişiklik sonrası. SSD'ye geçiş sonrası bilgisayarınızın açılış süresi, uygulamaların açılış süresi, uygulamalar arasında geçiyorken takılma ve oyunlarda dünyanın yüklenmemesi yeni yerlere giderken kasma gibi bir çok şeyi bu şekilde çözüme kavuşturabilirsiniz.

Yukarıda belirttiğim en basit 10 adım ile beraber bilgisayarınızın performansını eskisine nazaran bir miktar daha arttırıp daha olumlu bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bu sayede internette gezinirken ya da oyun oynarken yaptığınız işten çok daha memnun kalırsınız.
 
Yeni Üye
Mar
1
2
Bilgisayardaki driver sürümlerini nasıl tespit edebilirim. Otomatik driver kuran uygulamaları kullanıyorum normalde ancak onlarda istemediğim küçük uygulamalar atıyor çoğu kaldırılsa da geride dosya bırakıyor. Bu nedenle bilgisayardaki bütün driverların usb, ses driver gibi hepsinin sürümünü seri numarasını tespit edip sitesinden indirmek istiyorum. Format sonrası manuel yükleme yapmak için. Ne önerirsiniz?
 

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Üst